Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 5

Φθινόπωρο ...με διάθεση μελαγχολική!!



Η βροχή του Σαββατοκύριακου προς στιγμή γέμισε την ψυχή μου με μια γλυκιά απαντοχή.Ουφ σκέφτηκα ,καθισμένη στην πολυθρόνα του σκηνοθέτη στο μπαλκόνι μου,καιρός ήταν...
Εκατσα και χάζευα για όση ώρα έπεφτε και ξέπλενε τους δρόμους και τις αυλές (τι ωραίο προνόμιο οι αυλές στις γειτονιές της Αθήνας)και οι αισθήσεις της όσφρησης της όρασης και της ακοής χτυπούσαν κόκκινο. Ηταν σαν πόρτες που άνοιξαν διάπλατα για να υποδεχτούν και το παραμικρό κάλεσμα του φθινοπώρου .Πολυτέλεια στις μέρες μας ,αφού οι εποχές πια βάλθηκαν να τρέχουν κι αυτές ,όπως κι εμείς...(οκ Φώτη δεν θα με πιάσει η νοσταλγία μου ,αν και θα έπρεπε).

Φθινόπωρο λοιπόν ...πάμε για μια επανάληψη στις γνώσεις μας για αυτή την εποχή του χρόνου!!

Λέξη σύνθετη από το ρήμα φθίνω που σημαίνει λιγοστεύω και το ουσιαστικό οπώρα που σημαίνει φρούτο.
Στο livepedia διαβάζω ότι το φθινόπωρο άλλοι το λένε αστρονομικό ,το οποίο διαρκεί περίπου 89 ήμέρες και ξεκινά από τις 23 Σεπτέμβρη και τελειώνει στις 22 Δεκέμβρη.
Αλλοι το λένε ημερολογιακό ή μετεωρολογικό και ξεκινά από την 1 Σεπτέμβρη και τελειώνει στις 30 Νοέμβρη.
Η επικρατέστερη όμως άποψη είναι ότι στο βόρειο ημισφαίριο το φθινόπωρο, ξεκινά στις 21 Σεπτέμβρη και τελειώνει στις 21 Δεκέμβρη .(Αυτό το (στις) δίπλα από τις ημερομηνίες μου φαίνεται λάθος ,νομίζω ότι πρέπει να είναι (στη)...τελοσπάντων).

Το φθινόπωρο λοιπόν ,ξεκινά η αλλαγή της θερμοκρασίας (λέμε τώρα) , μικραίνει η μέρα και η υγρασία αυξάνει τα επίπεδά της.
Οι μήνες που το δημιουργούν είναι ο Σεπτέμβρης ,ο Οκτώβρης και ο Δεκεμβρης.

Πέρα από τις κλιματολογικές αλλαγές (ξαναθυμίζω ...λέμε τώρα ..)ο Σεπτέμβρης είναι ο ένατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου με διάρκεια 30 ημερών. Η λατινική ονομασία του, September , προέρχεται από το septem =επτά, καθώς ήταν ο έβδομος μήνας του αρχαίου δεκάμηνου ρωμαϊκού ημερολογίου είναι και ο πρώτος μήνας του εκκλησιαστικού έτους, γι αυτό και συνιθίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας να γίνονται αγιασμοί.
Τον συναντάμε με τις ονομασίες Τρυγητής , από τον τρύγο ή Σταυριάτης από την γιορτή της ανύψωσης του Ιιμίου Σταυρού στις 14/9.
Την ίδια ακριβώς περίοδο ,τον Σεπτέμβη ,ξεκινά το όργωμα.

Ο Οκτώβριος είναι ο δέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου και διάρκει 31 μέρες . Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη octo =οκτώ, ως όγδοος μήνας του ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου.
Κατά την διάρκεια του Οκτώβρη γίνεται η σπορά και βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του φθινοπώρου.Σε πολλές περιοχές της χώρας μας τον αποκαλούν Βροχάρη λόγω των βροχών που φέρνει μαζί του (λέμε τώρα...).
Ο Οκτώβρης υπήρξε σημαντικός μήνας για την χώρα μας καθώς μεγάλα γεγονότα έχουν διαδραματιστεί τον μήνα αυτό .Το όχι της 28ης Οκτωβρίου , 26 Οκτωβρη η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 ,η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου του 44 και άλλα.
Η μεγαλύτερη γιορτή του Οκτωβρίου είναι του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρη ,μέρα που σηματοδοτούσε για τους αγρότες και την έναρξη του χειμώνα!!

Τελευταίος ο Νοέμβρης είναι ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτός έχει 30 μέρες. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη novem =εννιά, ως ένατος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου.
Τούτον τον ακούμε ως Σποριά αφού τον Νοέμβρη σπέρνουν τα όσπρια και τα δημητριακά.
Η γιορτή της σποράς πέφτει στις 21 Δεκεμβρίου ,ημέρα που η εκκλησία μας γιορτάζει τα εισόδια της Θεοτόκου.Τον Νοέμβρη σε πολλές περιοχές της χώρας μας ανοίγουν και τα κρασιά ,γι αυτό και λέγεται και κρασομήνας ή κρασομηνιάς.
Και βέβαια ούτε από αυτόν τον μήνα θα έλειπαν ιστορικά γεγονότα ,με πρώτη, την 17 Νοέμβρη ,γιορτή του Πολυτεχνείου και την 25η Νοέμβρη γιορτή της Εθνικής Αντίστασης.

Ετσι.....έρχεται ο χειμώνας!!
Εκείνο όμως που είναι αξιοθαύμαστο είναι οι μεταβολές στην φύση και στο φυσικό βασίλειο.
Οπως αναφέρεται στην Βικιπαίδεια το φθινόπωρο τα φυλοβόλλα δέντρα αρχίζουν να ρίχνουν το φύλλωμά τους.Οι πρώτες βροχές προετοιμάζουν το έδαφος μεταφέροντας άλατα και άλλες θρεπτικές ουσίες που θα βοηθήσουν στην επόμενη σπορά.
Τα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων, ενεργοποιώντας ένα δικό τους αμυντικό μηχανισμό, ωριμάζουν και διασπούν τις χρωστικές ουσίες που έχουν παράγει -ανάμεσά τους και την χλωροφύλλη- και τις απορροφούν πίσω στο κοτσάνι για άλλες χρήσεις. Όταν το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης εξαφανίζεται, τότε αποκαλύπτονται τα υπόλοιπα χρώματα, αυτά που συνήθως αποκαλούνται "φθινοπωρινά* και μαγευτικά επίσης.

Αυτά λοιπόν για το φθινόπωρο ,ελπίζω να μην σας κούρασα .
Γράφοντας το παραπάνω ,από πληροφορίες που συνέλεξα από το νετ,χαζεύω έξω από το παράθυρο της δουλειάς ....η ζέστη είναι ακόμα αφόρητη και ο ήλιος εκτυφλωτικός ...
Η αλήθεια είναι πως θέλω να φωνάξω ,δεν θέλω άλλο φως κουράστηκα..
Και σε τούτη την πόλη λες και οι εποχές γίναν δυο...μονάχα ,καλοκαίρι -χειμώνας.Και όλα είναι πια τόσο μονότονα...
Αισθάνομαι έντονη την ανάγκη να μυρίσω το βρεγμένο χώμα ,αν βρέξει βέβαια και αν βρω χώμα πουθενά στους δρόμους της μεγαλούπολης που ζούμε.

Με κούρασε το φως!!

ΥΓ Οι πληροφορίες πάρθηκαν από το νετ

4 σχόλια:

Xenia είπε...

εννοειτε οτι διαβασα μονο την αρχη και το τελος του κειμενου σου :p
Θα σου πω ενα νεο τωρα που δεν θα σου αρεσει καθολου. Το Σαββατοκυριακο θα εχει μινι καυσωνα...

Οσο για τις εποχες συμφωνω. Εδω και καιρο χαθηκε το φθινοπωρο και η ανοιξη.
Μια χρονια κοντεψα να γιορτασω τα γενεθλια μου (3 νοεμβριου) με κοντομανικο...

Μαριλένα είπε...

Κι αν σκόρπισαν τα φύλλα με τ' αγέρι
τον δρόμο κι αν τον σκέπασ' η βροχή
για μας είν' ο Σεπτέμβρης καλοκαίρι
η αγάπη σου φωτίζει όλη τη γη.

Στα χέρια μου έλα τώρα και κοιμήσου
κι εγώ τις νύχτες θα σου τραγουδώ
κι αν κάποτε χωρίσουμε θυμήσου:
Σεπτέμβρη σου 'χα πει πως σ' αγαπώ.

:))

fvasileiou είπε...

Δεν υπάρχει εποχή με τα χρώματα του φθινοπώρου... Και πόσες αποχρώσεις... Αυτά χάνουμε στις πόλεις που ζούμε...

(Περιμένω πώς και πώς να πέσει ακόμα η θερμοκρασία να βαρύνω το σεντονάκι που με σκεπάζει τη νύχτα... Αλλά στην Κύπρο που θα περάσω τον χειμώνα μου φέτος, με τη χαρά θα μείνω...)

witchofdaffodils είπε...

γεια σας ξανθιά :)

Καλώς ήθατε!

Προς το παρόν το καλοκαιράκι παίρνει παράταση :)