Παρασκευή, Μαρτίου 13

Πάρκο Αντώνης Τρίτσης!

Επειδή το θεωρώ σημαντικό και για εμάς τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής είναι το σπίτι μας. Το επισημαίνω εδώ....για να έχω να θυμάμαι πότε αποφασίστηκε.
Ελπίζω τα λεφτά να πάνε εκεί που πρέπει ,να φτάσουν στο πάρκο και όχι στις τσέπες των απατεώνων.


Θυμήθηκαν το πάρκο «Α. Τρίτσης» 13 χρόνια μετά
Του Γιωργου Λιαλιου

Παρεμβάσεις με καθυστέρηση 13 ετών ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ για το εγκαταλελειμμένο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου μέσα στη δυτική Αττική ξεκίνησε ως πρότυπος χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατέληξε... μια ρυπαρή αλάνα, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για τη δημιουργία του και τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ελάμβαναν ετησίως οι δήμαρχοι της περιοχής για τη φροντίδα του.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» (γνωστότερο ίσως ως Πύργος Βασιλίσσης) δημιουργήθηκε το 1996 ως το... «Μέγαρο Μουσικής» της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κοστίζοντας περισσότερα από 5 δισ. δραχμές (15 εκατ. ευρώ), 75% των οποίων προήλθε από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, παρά τα φιλόδοξα αρχικά σχέδια, το πάρκο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, με αποτέλεσμα τη σταδιακή του απαξίωση. Κι αυτό παρά τη χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ που ελάμβανε ετησίως ο φορέας διαχείρισης του πάρκου (σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ), επικεφαλής του οποίου ήταν διαδοχικά δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής. Η τύχη των χρημάτων δεν φάνηκε να απασχόλησε ιδιαίτερα το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο -κατά την κοινή του πρακτική- επί χρόνια απλώς «απέστρεφε το βλέμμα». Οι δημοτικές αρχές διαμαρτύρονταν για την κατάσταση του χώρου και επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την επόμενη Πέμπτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ισως και αυτή να ήταν η αφορμή που χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς αίφνης κάλεσε τους εκπροσώπους της περιοχής [τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ δήμαρχο Αιγάλεω κ. Δ. Καλογερόπουλο, τον πρόεδρο του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας) δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Λ. Μίχο και με τους δημάρχους Αγ. Αναργύρων κ. Ν. Σαράντη, Ιλίου κ. Ν. Ζενέτο, και Καματερού κ. Ν. Καμαρινόπουλο] και τους ανακοίνωσε την άμεση χρηματοδότηση του πάρκου με 1,4 εκατ. ευρώ (το 50% από δωρεά του Ιδρύματος Λάτση), προς αποκατάσταση ζημιών και την ετήσια υποστήριξή του με 400.000 ευρώ. Νέος πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του πάρκου ορίστηκε η πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας κ. Κατερίνα Συκιανάκη. Το ΥΠΕΧΩΔΕ επίσης ανακοίνωσε ότι θα εκπονήσει μελέτη για τη βιωσιμότητα του πάρκου, κρίνοντας ότι οι προηγούμενες ανταποδοτικές δραστηριότητες απέτυχαν. Οσον αφορά τις παρεμβάσεις, θα αφορούν την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού, την αποκατάσταση της περίφραξης, του ηλεκτροφωτισμού και των λοιπών υποδομών.


Πηγή Καθημερινή

Αντε να δούμε μήπως τα εγγόνια μας μπορέσουν να έχουν τον τόπο που τους αξίζει.

10 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Μακάρι να γίνει σωστά και να γίνει έγκαιρα. Ας χαρούμε κι εμείς κάτι, όχι μόνο τα.... εγγόνια μας :-)

Juanita La Quejica είπε...

Χθες άκουγα σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό (δεν ξέρω ποιός ήταν γιατί ήμουν σε ταξί) να έχουν σχετικό αφιέρωμα. Και είχαν βγάλει στον αέρα κάποιες συνομιλίες τους με κάποιον Τρίγκα (νομίζω) που ήταν υπεύθυνους του πάρκου. Τον είχαν τρελλάνει στο παρελθόν σε φάρσες, αν μπορούσαν τάχα να πετάξουν τα μπάζα μέσα στο πάρκο. Εκείνος δεν είχε ακόμα ενημερωθεί για τα χρήματα. Μακάρι πάντως να προχωρήσει η όλη ιστορία. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση όλου αυτού του χώρου, που θα μπορούσε να είναι και κερδοφόρος για τον δήμο και στολίδι για την ευρύτερη περιοχή.

βασίλης είπε...

Εντυπωσιακό σαν εικόνα και σαν σκέψη. Ελπίζω να γίνει πραγματικότητα, έστω και σιγά σιγά όπως συνηθίζουμε να κινούμαστε σαν κράτος, τουλάχιστον να γίνει κάτι ωραίο, ένας πνεύμονας για τη Δυτική Αττική και για όλη την Αθήνα. Φιλιά Ντίνα μου

tdjm είπε...

Σαν να έχεις δίκιο Φώτη μου !!!

Αλλά άμα σκέφτομαι ότι το έργο ξεκίνησε όταν ήμουν 27 χρονών και εφτασα 40 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί....με πιάνει κάτι...

Χουανίτα συμφωνώ . Ασε που δεν ήξερα ότι κάθε χρόνο έπαιρναν 200,000 ευρώ για να το συντηρήσουν . Και του έκαναν μαύρη συντήρηση...
Θα δείξει λοιπόν

Είναι πραγματικά ακόμα κι έτσι ένας παράδεισος...και εγώ το εύχομαι να πραγματοποιηθεί ...Βασίλη μου..

Crazy Tourists είπε...

Γιατί δεν είμαι αισιόδοξη;

Τρελοτουρίστρια

tdjm είπε...

Τρελοτουρίστριά μου ...
Γιατί ενώ έπαιρναν όλα αυτά τα χρόνια 200.000 ευρώ ετησίως για την συντήρηση του έργου . Το πάρκο είχε αφεθεί στην τύχη του.
Αντι να συντηρηθεί ,το άφησαν . Τώρα τα χρήματα αυτά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να φτιαχτούν καινούρια πράγματα ,θα πάνε για την επιδιόρθωση των παλιών .

Τελοσπάντων κάτι είναι κι αυτό!

patsiouri είπε...

Για να δούμε...

BUTTERFLY είπε...

Τι να πω...μακαρι να μην ειναι αλλο ενα κολπο να φανε λεφτα. Αν γινει, τοτε τα νεα ειναι καταπληκτικα!!!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Ο Ήλιος κι η Σελήνη μοιράζονται τη μέρα

«μοιράζομαι» κι εγώ μ’ εσάς την ίδια ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

Ελπίζοντας ότι είστε όλοι πολύ καλά

κι ότι το ηθικό σας είναι πάντα ψηλά!

:)

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

και... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!